Imam onaj multimetar instrument za mjerenje svega i svacega... pa jel se uz pomoc njega moze nekako provjeriti ispravnost i dotrajalost akumulatora ?
Imam onaj multimetar instrument za mjerenje svega i svacega... pa jel se uz pomoc njega moze nekako provjeriti ispravnost i dotrajalost akumulatora ?
Oče naš koji jesi, RENAULT 4 mi donesi,
da se sveti ime tvoje,neka bude matalik boje,
U ime Oca i sina,Neka bude pun benzina.
Pa mogao bi iako ti nije bas 100%tacno.Akumulator ti moze imati 12V al nemoze upalit auto.
Znaci da nema jacine a to ti znaci da nema ampera.
Ako vec mjeris voltmetrom onda ga mjeri pod opterecenjem.Skopcaj paralelno neki potrosac.
Akumulator u stanju mirovanja ima oko 12 do 12.5V.U momentu dok verglas motor napon nebi smio pasti ispod 11V.Ako padne akumulator ti je slab.
Dok ti auto radi napon bi trebao biti izmedju 12.5 i 14.5V.Sve van toga je il nedovoljno il prejako punjenje
Ma nemam auto... nego imam 2 akumulatora u garaza pa me interesuje jesul jos ziva...
Kad ga spojim na digitalni voltmetar pokazuje 11.43v
kad ga spojim na sijalicu od fara jako dugo svjetlo i onda izmjerim voltmetar pokazuje 11.03v
jel to znaci da je kaput?
Nije velik pad napona,ako ti dugo stoje i nisi ih punio a tolki im napon i pod opterecenjem,mislim da ce jos dati ruke.
Stajali su jako dugo...bez punjenja.
Sad cu staviti jedan na punjac 12v 3A pa nek odstoji jedno 15ak sati ovaj manji od 45Ah pretpostavljam da je to dovoljno punjenja. Pa cu onda stavit drugi da se puni... valjda ce jednom docekat da budu ugradjeni u 4 tocka![]()
Evo posle 15 casova punjenja sa 3A pokazuje napon 12.83 jel to ok ?
A kad ga skopcam sa sijalicom iz fara na duga svjetla pokazuje 12.55
odlično
OzbilljnoSuper
Jos samo da se ubaci negdje
![]()
pa, kao prvo, ubaci ga (akumulator) negde gde je toplo, tipa hodnik ili slično, jer ako ti stoji u garaži (negrejanoj) ćao aku do proleća...
A vidis to mi nije palo na pamet
Hvala puno na upozorenju![]()
![]()
Odo ga sad odnijet u podrum, tamo je toplo, kupus se kiseli, orasi se suse
Hvala jos jednom![]()
![]()
![]()
![]()