Zadnja svetla za maglu na Renaultu 4 gtl ne rade
Prikaz rezultata 1 do 8 od ukupno 8

Post Zadnja svetla za maglu na Renaultu 4 gtl ne rade

Da li neko ima šemu povezivanja zadnjih svetala za maglu (nalaze se na zadnjim vratima)za renault 4 gtl . Kada uključite svetla na ručici sa leve strane volana i pritisne prekidač za zadnja svetla za maglu (koji se nalazi sa desne strane volana kao treći odozgo) na tabli se upali žuta lampica ali se svetla na zadnjim vratima ne pale. Proverio sam sijalice (ispravne su),10-i osigurač od 5A koji je ustvari prvi sa leve strane na tabli sa osiguračima i on je uredu, unimerom sam izmerio DC napon od oko + 8 V sa gornje strane osigurača prema masi,proverio sam i zamenio osigurač ali i dalje ne radi.Na zadnjim vratima postoje jedna crna žica koja vodi na svetlo zadnje tablice koje radi i nastavak na zelenoj žici koja se deli na dve za levo i desno svetlo za maglu nju sam ispitivao unimerom prema masi i na njoj nemam + tako da je u pitanju prekid na toj žici koja dolazi ko zna odakle. Takođe sam proverio i prekidač na komandnoj tabli koji ima tri kontakta(siva, braon i roze žica), sva tri kontakta su prespojena kada je prekidač uključen a kada je prekidač isključen su razdvojena tako da cenim da je prekidač ispravan..
    Verovatno ću morati da ispratim tu zelenu žicu pa da je ispitam negde kod table.
    Šta bih još trebao i mogao da proverim da bih ovo popravio,
    Ako je neko od Vas imao sličan kvar ili zna kako da popravim ovaj kvar unapred mu se zahvaljujem na odgovoru.
    Pozdrav.
    Deja4bg

Renault 4 GTL Avatar od  allez-y
    Član od
    20.05.2012.
    Aktivnost
    16.02.2020
    Godine
    51
    Slike
    11
    Najpre, sve vreme imam utisak da pricas o "rikverc" svetlima, a zoves ih svetlima za maglu. Zadnje svetlo za maglu je "Saturnus" lampa crvene boje i nalazi se ispod zadnjeg branika...
    Ova koja su za osvetljavanje kod kretanja u nazad su u petim vratima i ukljucuje ih "automat" na menjacu u polozaju za hod u nazad (rikverc).
    Ako moze malo pojasnjenja ovde..

Renault 4 Alpine Avatar od  Neb_Mes_Ur_Mau
    Član od
    24.04.2007.
    Aktivnost
    29.04.2023
    Godine
    52
    Unosa na blogu
    1
    Slike
    137
    Allez-y je u pravu. Ta svetla na zadnjim vratima su svetla rikverca. Zadnja maglenka se nalazi (ukoliko nije iz nekog razloga skinuta) levo ispod samog branika i odmah pored auspuha.

110127-Renault_4-14.jpg

Da upravu ste po pitanju svetala na zadnjim vratima to su rikverc svetla, kako da proverim zašto ne rade gde se nalazi taj automat na menjaču pretpostavljam da je u kabini negde jer ga nisam video ispod haube kod motora. Takođe mi ne radi ni svetlo za maglu osim lampice na tabli moraću malo detaljnije da ispitam tu instalaciju. Ako to dobro kapiram plus bi trebalo da dolazi sa akumulatora do osigurača zatim preko ablendera na treći prekidač na tabli. Od tog prekidača jedan vod ide na signalnu lampicu na tabli a drugi do sijalice ispod zadnjeg branika a masa je negde uzeta sa šasije za signalnu lampicu na tabli i sijalicu iza zadnjeg branika. Kad budem u prilici probaću da vam to slikam za sada mi je to problem da uradim i postavim na internet.

Renault 4 GTL Avatar od  allez-y
    Član od
    20.05.2012.
    Aktivnost
    16.02.2020
    Godine
    51
    Slike
    11
    Evo ovde:

r4 gtl gearbox.jpg

Zahvaljujem Allez-y proveriću to.

Što se tiče rikverc svetla kontakti automata na menjaču su prilično zamašćeni tako da ću morati da ih očistim kad budem imao malo više vremena takođe moram da proverim i nastavak na tim žicama koji se nalazi pored menjača pa ću videti da li je to uzrok kvara. Svetla za maglu sam uspeo da popravim jer je problem bio na zaprljanom kontaktu nastavka kod zadnjeg branika i na masi koju dobija preko šasije odnosno zavrnja na nosaču svetla koji su dosta korodirali. Jedino što imam dilemu koja sijalica treba da bude ugrađena (od koliko wati) ubacio sam neku sa dva kontakta mislim da piše 21w ili 5w.

Rezime
    Popravio sam i rikverc svetla koja nisu radila zbog loše mase u kućištu tog svetla na zadnjim vratima. Preko zavrtnja koji drži kućište rikverc svetla bakarni limčić je spojen sa masom a na fasungu postoji jedan vrlo mali kontakt sa strane na koji dolazi masa i upravo je to mesto sastava fasunga i onog metalnog kruga koji ga drži ustvari bilo mesto kvara. Problem sam rešio dodajući licnastu žicu na fasung koju sam drugim krajem pričvrstio pod zavrtanj i tako prespojio masu čvrsto. Hvala svima koji su mi pomogli svojim odgovorima da ovo popravim

Slične teme

1. ne rade mi žmigavci
    Autor medo u forumu Auto elektrika
    Odgovora: 4
    Poslednja poruka: 17.02.2013, 20:19
  2. Zadnja stop svetla...HELP
    Autor zmajoshi u forumu Kupujem
    Odgovora: 5
    Poslednja poruka: 11.06.2008, 16:42
  3. Potrebno svetlo za maglu i jos par sitnica
    Autor Nikola_5044 u forumu Kupujem
    Odgovora: 0