Muzika u kolima - Strana 61
Strana 61 od 62 PrvaPrva ... 1151575859606162 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 601 do 610 od ukupno 612
    Renault 4 TL Avatar od  Boys
    Član od
    12.08.2010.
    Aktivnost
    06.08.2022
    Godine
    43

Re: Muzika u kolima

Uzeo sam Magnat-ove zvučnike, trosistemske elipse 6"x9", i planiram da ih postavim na zadnjoj dasci.
    E, sada... Kako se ponekada dešava da spuštam zadnje sedishte, sa donje strane daske bih napravio drvene kutije, čisto da se polica pri sklapanju ne oslanja na sam zvučnik. Zanima me, da li veličina kutije utiče na učinak (60W nominalne snage) tj. kvalitet zvuka?
    Takodje, ne znam tj. dvoumim se gde u prednjem delu da postavim zvučnike.
    Na samoj konzoli za cd player postoji jedno mesto gde se može staviti elipsa od 15x9cm, pa ne znam da li bi bilo dovoljno da samo tu stavim još jedan zvučnik, tj. da li bi se dobro čulo (opcija sa 3 zvučnika u kolima), ILI da batalim tu opciju, pa da stavim još po par zvučnika u vratima ili ne znam ni ja gde...
    Ako može neka pomoć iz iskustva, bio bih veoma zahvalan.

Pozdrav!
    Potupaj tako da tvoj postupak može postati opšti princip ljudskog ponašanja.

Član od
    12.08.2010.
    Aktivnost
    06.08.2022
    Godine
    43

Zvučnici su poprilično veliki, pa bi, sigurno, i kutija morala biti poveća, što mi ne odgovara jer gubim prostor u gepeku.
    Kako da izvedem neku zaštitu zvučnika, a da pri tome ne izgubim kvalitet zvuka...?

Citat Neb_Mes_Ur_Mau kaže:
    Naravno da veličina kutije određuje kvalitet zvuka, ali se ista određuje formulom koju ja, na sreću, ne znam...
    Taj treći zvučnik koji bi bio u konzoli za radio veži na pluseve levog i desnog kanala, pa ćeš na taj način dobiti kvazi suround zvuk, jer kad vežeš zvučnik samo na plus polove levog i desnog kanala on reprodukuje samo razliku signala ta dva kanala. Ako su signali isti (kao kod mono reprodukcije) isti se uopšte ne čuje...
    Čekaj, koliko sam te razumeo, treći zvučnik treba da vežem na pluseve od dva preostala kanala (na druga dva idu zvučnici na dasci nazad), tj. izlaza iz cd player-a, jer je to bolje?
    Da li bi, možda bilo bolje da postavim zvučnike u prednja vrata...? Da li dolazi do prevelikih vibracija u vratima prilikom povećane jačine zvuka?
    Hvala na odgovoru.

Renault 4 Alpine
    Član od
    06.08.2008.
    Aktivnost
    02.02.2022

Sto se zatvaranja zvucnika u kutije tice najbolje je da to izbegnesh tako sto ces na policu sa donje strane montirati neke drzace koji ce se kada sklopish sediste oslanjati na njega umesto zvucnika (upotrebi mastu sta bi to moglo da bude).
    Sto se treceg zvucnika tice to zaboravi, bolje ti je bez njega nego sa njim. E ako bi ugradio dva onda je to druga prica. Idealna pozicija ti je donji prednji deo tapacirunga a jos idealnije ti je da tu stavish jedan srednji a iznad njega napred odvojen visokotonac (sa skretnicom obavezno) mada to povecava celu investiiju za XY evra. poz
    An Error Has Occurred!
    Sorry Sonne, you are banned from using this forum!
    Pustiti da administratori rade svoj posao, a ne vredjati druge clanove
    Sorry Sonne, you are banned from posting and sending personal messages on this forum.
    This ban is set to expire November 01, 2011,

Renault 4 Alpine
    Član od
    06.08.2008.
    Aktivnost
    02.02.2022

Inače (@Sonne), idealne pozicije za montažu zvučnika uopšte su: bas što niže, srednje tonac ili full spektrum drajver (širokopojasni zvučnik ili trosistemac/dvosistemac all in one) u visini ušiju, a visokotonac što više je moguće. Ovo važi za sve vrste ozvučenja, kako kućnog tako i auto sistema.
    Jedva cekam da kupish tu muziku pa da vidim kako ces ti da montirash u visini usiju
    Auto je malo specificno okruzenje gde jedni parametri potiskuju druge gde su "ideali" malko pomereni zarad kvaliteta zvuka. Sto se bang and olufsena tice samo cu se nasmejati postoji razlika izmedju aston martina i r4 kao i platezne moci onih koji voze te automobile. da si rekao alpine, clarion pa i da te razumem ali b&o
    btw. preporucio sam mu upravo pozicije koje i bang koristi
    An Error Has Occurred!
    Sorry Sonne, you are banned from using this forum!
    Pustiti da administratori rade svoj posao, a ne vredjati druge clanove
    Sorry Sonne, you are banned from posting and sending personal messages on this forum.
    This ban is set to expire November 01, 2011,

Član od
    12.08.2010.
    Aktivnost
    06.08.2022
    Godine
    43

Citat Boys kaže:
    Zvučnici su poprilično veliki, pa bi, sigurno, i kutija morala biti poveća, što mi ne odgovara jer gubim prostor u gepeku.
    Kako da izvedem neku zaštitu zvučnika, a da pri tome ne izgubim kvalitet zvuka...?

Naravno da veličina kutije određuje kvalitet zvuka, ali se ista određuje formulom koju ja, na sreću, ne znam...
    Taj treći zvučnik koji bi bio u konzoli za radio veži na pluseve levog i desnog kanala, pa ćeš na taj način dobiti kvazi suround zvuk, jer kad vežeš zvučnik samo na plus polove levog i desnog kanala on reprodukuje samo razliku signala ta dva kanala. Ako su signali isti (kao kod mono reprodukcije) isti se uopšte ne čuje...
    Čekaj, koliko sam te razumeo, treći zvučnik treba da vežem na pluseve od dva preostala kanala (na druga dva idu zvučnici na dasci nazad), tj. izlaza iz cd player-a, jer je to bolje?
    Da li bi, možda bilo bolje da postavim zvučnike u prednja vrata...? Da li dolazi do prevelikih vibracija u vratima prilikom povećane jačine zvuka?
    Hvala na odgovoru.
    Ne treći se veže na pluseve ona dva kanala koje koristiš. Evo ti dole šema kako to ide.

Inače (@Sonne), idealne pozicije za montažu zvučnika uopšte su: bas što niže, srednje tonac ili full spektrum drajver (širokopojasni zvučnik ili trosistemac/dvosistemac all in one) u visini ušiju, a visokotonac što više je moguće. Ovo važi za sve vrste ozvučenja, kako kućnog tako i auto sistema.
    Da bi zaštitio zvučnike na dasci uzmi neku jaku mrežu i preko neke šerpe ili sličnog predmeta je oblikuj tako da zatvara zvučnik i istu montiraj odozdo na zv...
    Svakako da je bolje koristiti razdvojene drajvere uz što više zvučnika (Bose/Bang&Olufsen i Audi je komercijalni vrh koji možemo i mi obični smrtnici osetiti), ali snalazimo se sa onim šta imamo. Ja muziku u kolima trenutno uopšte nemam, čekam da odem u Nemačku i da nabacim neki SD tjuner pa da ga montiram iznad retrovizora, a onu konzolu da eliminišem iz auta, a kad mi je do muzike povedem komšinicu koja peva strava, pa kad zapeva na uvce neku starogradsku samo se oduzmem i gas stisnem...
    E, hvala mnogo na iscrpnim odgovorima, ljudi...
    Što se tiče zaštite zvučnika na dasci, mislim da baš imam žicu koja bi poslužila takvoj svrsi. A, da li bih mogao, u slučaju da mi ne uspe to sa žicom, da napravim drvenu kutiju, i da burgijom izbušim otvore po istoj? Da li bi to, možda, radilo posao...?

Još nisam odlučio šta da radim. Da li da stavljam treći zvučnik u konzolu, gde ima predviđeno mesto, ili u vrata da stavim po jedan dvosistemac, što bi činilo ozvučenje sa četiri zvučnika.
    Ova druga opcija me malo brine, jer ne znam kako zvučnici podnose malo jača lupanja vratima, te da li dolazi do velikih vibracija u vratima prilikom malo jačeg intenzteta zvuka.
    Gledao sam u temi kako su ljudi ugrađivali zvučnike u vrata, samo ne znam kako im to radi.
    Dakle, da li dolazi do većih viracija, da li postoji problem sa sprovođenjem kabla od playera do samog zvučnika u vratima, i da li u vratima može doći do vlage, uostalom, koja je vaša preporuka.
    Da li raditi opciju sa 3 zvučnika (2 na dasci 1 u konzoli), ili sa 4 (2 na dasci, i u prednjim vratima po 1)? Kako biste vi, da ste na mom mestu?

Unapred zahvalan na odgovoru.

Renault 4 Alpine
    Član od
    12.04.2007.
    Aktivnost
    18.05.2016
    Godine
    43

Na tvom mestu ja bi radio opciju sa 4 zvucnika.

Ja sam kod mene postavio dva blaupunkta na zadnju policu ali sam pre toga napravio policu od drveta i presvukao eko kozom, napred jos dva pioneer-a u vratima i jos u uglovima kontrolne table (ili armatur ko je kako zove nem pojma) blaupunktove visokotonce iz audija A6.Vidi se na ovoj slici gde sam postavio zvucnike u vratima mada sam trebao malo visocije http://img43.imageshack.us/img43/7674/s7301262d.jpg (tada jos nisam imao tvitere).

Ako treba jos nesto pitaj, slikacu ovih dana detaljije.

A da juce stigao i vufer

poz

SUPER ALTERNATOR Avatar od  IDIBREACAJE
    Član od
    07.05.2008.
    Aktivnost
    27.03.2014
    Godine
    52

Citat sawoodean kaže:

Ja sam kod mene postavio dva blaupunkta na zadnju policu ali sam pre toga napravio policu od drveta i presvukao eko kozom, napred jos dva pioneer-a u vratima i jos u uglovima kontrolne table (ili armatur ko je kako zove nem pojma) blaupunktove visokotonce iz audija A6.Vidi se na ovoj slici gde sam postavio zvucnike u vratima mada sam trebao malo visocije http://img43.imageshack.us/img43/7674/s7301262d.jpg (tada jos nisam imao tvitere).

A da juce stigao i vufer

poz
    A jel to radi
    Mi puo dare carta igienica !!!!

Kv Crew Rules everywhere!!!!!

Jedini koji ima tajnog savetnika i NEDA MU PLATU

SUPER ALTERNATOR Avatar od  IDIBREACAJE
    Član od
    07.05.2008.
    Aktivnost
    27.03.2014
    Godine
    52

[flash=200,200]http://www.youtube.com/watch?v=dJ5hKr7ta6A[/flash]
    Mi puo dare carta igienica !!!!

Kv Crew Rules everywhere!!!!!

Jedini koji ima tajnog savetnika i NEDA MU PLATU

Renault 4 Alpine
    Član od
    12.04.2007.
    Aktivnost
    18.05.2016
    Godine
    43

Radi ko doxa ne boj se nista

Ecco la tua carta igienica

Član od
    12.08.2010.
    Aktivnost
    06.08.2022
    Godine
    43

Citat sawoodean kaže:

A da juce stigao i vufer

poz
    Prijatelju, mogao bi da staviš još koju fotku.
    Kakvo ti je iskustvo sa vibracijom u vratima, tj. ta li dolazi do veće buke u samim vratima, prilikom jačeg zvuka?
    Meni je unutrašnjost od TL-a, pa ne mogu da stavim na instrument tablu.

Imam neku žicu koju bih mogao da stavim kao zaštitu sa donje strane zadnje police, gde mi idu dva zvučnika. Da li bi umesto te žice mogla da posluži drvena kutija, sa izbuženim otvorima?

Hvala na odgovoru.

Slične teme

1. jak miris benzina u kolima, nigde ne curi
    Autor cipelić u forumu Ostali problemi
    Odgovora: 4
    Poslednja poruka: 08.08.2012, 13:41

Tagovi za ovu temu

Vaš status

• Ne možete pokrenuti novu temu.
  • Ne možete poslati odgovor.
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoje poruke
  •